Van boter naar olijfolie overstappen

Van boter naar olijfolie overstappen
Het eeuwige dilemma: bakken met olijfolie of boter? De zoektocht naar het perfect gebakken gerecht is iets waar velen naar streven. Los van de kwaliteit van het vlees, speelt ook de keuze tussen boter en olie een belangrijke rol bij het bakken. Veel mensen kiezen graag voor olijfolie omdat het gezonder is dan boter. Maar als je altijd met boter hebt gebakken, hoe weet je dan hoe je naar olijfolie kunt overstappen? In dit blog lees je er meer over.

Olijfolie en boter: wat is het verschil?

Als eerste moeten we ons afvragen wat het verschil is tussen boter en olijfolie. Het voornaamste verschil tussen bakken met olie en boter is hun hittebestendigheid. Olijfolie, mits geen extra vergine, kan aanzienlijk hogere temperaturen verdragen dan boter, die kan verbranden wanneer de pan te heet wordt. Het gevolg van verbrande boter is een onaangename smaak aan bijvoorbeeld vlees. Olijfolie kan daarentegen veel heter worden, waardoor het vlees goed dichtgeschroeid kan worden – een essentiële fase in het bereiden van vlees. Bovendien krijgen vleesgerechten door de hogere temperatuur een vollere smaak, dankzij de zogenaamde Maillard-reactie. Deze reactie zorgt voor de kenmerkende bruine korst op vlees of kip, wat resulteert in een zoetere smaak van het gerecht.

Balans olijfolie en boter

De vraag rijst: moeten we uitsluitend voor olie kiezen? Dat is niet helemaal het geval. Maar waarom gebruiken zovelen dan toch boter? Boter voegt namelijk een heerlijke smaak toe aan bijna elk gerecht. Hoewel het wellicht niet de gezondste optie is, kun je altijd wel wat boter aan de meeste gerechten toevoegen. Bij een traditionele bolognese is dat bijvoorbeeld vaak het geval.

Olijfolie of boter?

Twijfel je? Gebruik dan gewoon beide. Olie is namelijk ideaal om vlees of vis op hoge temperaturen te bakken, wat essentieel is voor het bereiden van een perfect stukje vlees. Boter voegt vooral smaak toe. De romige textuur en het vermogen van boter om smaken te verbinden, verrijken de smaak van zo’n beetje elk gerecht

Van boter naar olijfolie overstappen

Gezien vanuit een gezondheidsperspectief is olijfolie de gezondere keuze om mee te bakken. Olijfolie bevat veel minder verzadigde vetten dan boter. Het is daarom beter om voornamelijk met olie te werken, rekening houdend met de gezondheidsaspecten. Wil je overstappen van boter op olijfolie, maar weet je niet hoeveel olijfolie je dan in de toekomst moet gebruiken? Gebruik dan deze handige boter naar olie calculator. Je zult er geen spijt van krijgen!

Meer tips

Meer kooktips? Lees meer van onze blogs.