Het eeuwige dilemma: bakken met olijfolie of boter? De zoektocht naar het perfect gebakken gerecht is iets waar velen naar streven. Los van de kwaliteit van het vlees, speelt ook de keuze tussen boter en olie een belangrijke rol bij het bakken. Veel mensen kiezen graag voor olijfolie omdat het gezonder is dan boter. Maar als je altijd met boter hebt gebakken, hoe weet je dan hoe je naar olijfolie kunt overstappen? In dit blog lees je er meer over.
Olijfolie en boter: wat is het verschil?
Als eerste moeten we ons afvragen wat het verschil is tussen boter en olijfolie. Het voornaamste verschil tussen bakken met olie en boter is hun hittebestendigheid. Olijfolie, mits geen extra vergine, kan aanzienlijk hogere temperaturen verdragen dan boter, die kan verbranden wanneer de pan te heet wordt. Het gevolg van verbrande boter is een onaangename smaak aan bijvoorbeeld vlees. Olijfolie kan daarentegen veel heter worden, waardoor het vlees goed dichtgeschroeid kan worden – een essentiële fase in het bereiden van vlees.
Bovendien krijgen vleesgerechten door de hogere temperatuur een vollere smaak, dankzij de zogenaamde Maillard-reactie. Deze reactie zorgt voor de kenmerkende bruine korst op vlees of kip, wat resulteert in een zoetere smaak van het gerecht.
Balans olijfolie en boter
De vraag rijst: moeten we uitsluitend voor olie kiezen? Dat is niet helemaal het geval. Maar waarom gebruiken zovelen dan toch boter? Boter voegt namelijk een heerlijke smaak toe aan bijna elk gerecht. Hoewel het wellicht niet de gezondste optie is, kun je altijd wel wat boter aan de meeste gerechten toevoegen. Bij een traditionele bolognese is dat bijvoorbeeld vaak het geval.
Olijfolie of boter?
Twijfel je? Gebruik dan gewoon beide. Olie is namelijk ideaal om vlees of vis op hoge temperaturen te bakken, wat essentieel is voor het bereiden van een perfect stukje vlees. Boter voegt vooral smaak toe. De romige textuur en het vermogen van boter om smaken te verbinden, verrijken de smaak van zo’n beetje elk gerecht
Van boter naar olijfolie overstappen
Gezien vanuit een gezondheidsperspectief is olijfolie de gezondere keuze om mee te bakken. Olijfolie bevat veel minder verzadigde vetten dan boter. Het is daarom beter om voornamelijk met olie te werken, rekening houdend met de gezondheidsaspecten. Wil je overstappen van boter op olijfolie, maar weet je niet hoeveel olijfolie je dan in de toekomst moet gebruiken? Gebruik dan deze handige boter naar olie calculator. Je zult er geen spijt van krijgen!
We gebruiken cookies op onze website om u de meest relevante ervaring te bieden door
uw voorkeuren en herhaalbezoeken te onthouden. Door op “Accepteren” te klikken, stemt u in met het gebruik van ALLE cookies.
Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren terwijl u
door de website navigeert. Van deze cookies worden de cookies die als noodzakelijk zijn gecategoriseerd in uw browser opgeslagen, omdat ze essentieel zijn
voor de werking van basisfunctionaliteiten van de website. We gebruiken ook
cookies van derden die ons helpen analyseren en begrijpen hoe u deze website
gebruikt. Deze cookies worden alleen met uw toestemming in uw browser opgeslagen. U heeft ook de mogelijkheid om u af te melden voor deze cookies. Maar
het uitschakelen van sommige van deze cookies kan een effect hebben op uw
browse-ervaring.
Alle cookies die mogelijk niet bijzonder noodzakelijk zijn voor het functioneren
van de website en die specifiek worden gebruikt om persoonlijke gegevens van
gebruikers te verzamelen via analyses, advertenties en andere ingesloten inhoud,
worden niet-noodzakelijke cookies genoemd. Het is verplicht om toestemming
van de gebruiker te verkrijgen voordat deze cookies op uw website worden geplaatst.
Noodzakelijke cookies zijn absoluut noodzakelijk om de website goed te laten
functioneren. Deze categorie bevat alleen cookies die zorgen voor basisfunctionaliteiten en beveiligingsfuncties van de website. Deze cookies slaan geen persoonlijke informatie op.