Verschillende soorten barbecues

green egg

De zomer komt in zicht en de behoefte komt naar boven om weer eens gezellig te barbecueën. Als je nog geen barbecue hebt of je wilt de huidige vervangen, dan helpt dit artikel om het type barbecue te kiezen. We sluiten dit artikel af met The Big Green Egg, een fabrikant van een minder gangbaar type barbecue. Maar eerst, wat is een barbecue.

green egg

Wat is een barbecue

Een barbecue (BBQ) kan een apparaat zijn, maar ook een gemetseld bouwsel. De activiteit eromheen wordt ook wel zo genoemd. Men zegt bijvoorbeeld: “we hebben vanavond een barbecue”. Onderin een traditionele barbecue wordt houtskool gelegd, die aan het gloeien wordt gebracht en zo warmte afgeeft. Op enige hoogte boven de houtskool wordt een rooster geplaatst, waarop men het eten roostert. In plaats van dat werkwoord wordt ook grillen gebruikt. Het etenswaar dient dus geschikt te zijn om op een rooster te grillen. Vlees en vis worden veel daarvoor gebruikt, maar met enige fantasie komt men op veel meer dingen. We zullen zien, dat behalve de houtskoolbarbecue er ook andere typen zijn.

Soorten barbecues

In deze paragraaf hebben we het over barbecue-apparaten. Het voordeel van zo’n apparaat is, dat die niet permanent is. Op basis op wat de warmte veroorzaakt, onderscheiden we de volgende apparaten:

  • houtskoolbarbecue
  • gasbarbecue
  • elektrische barbecue
  • pelletbarbecue

Barbecues komen in diverse vormen en groottes, normaliter met een deksel. Je hebt kleine barbecues, vaak elektrisch, die op een tafel worden gezet. De grootste modellen hebben naast een groot rooster, aan de zijkanten horizontale panelen, waar je het eten op kunt zetten. Dat soort barbecues hebben normaliter wieltjes, vanwege de omvang maar ook de zwaarte.

The Big Green Egg

The Big Green Egg maakt nogal bijzonder barbecues. Inderdaad, ze hebben de vorm van een ei en zijn groen van kleur. Het type wordt een kamado barbecue genoemd. Ze worden gemaakt van keramisch materiaal. Vanwege de dikte ervan is de temperatuur erbinnen prima onder controle te houden.