Wat is Picanha en hoe kun je dit bereiden?

Picanha is een biefstuk dat afkomstig is uit Brazilië en momenteel erg populair is onder de Nederlanders. Deze sappige en heerlijke biefstuk heeft een unieke textuur en smaak. Het is echter niet zo bekend, waardoor veel mensen zich afvragen wat het is en hoe ze het kunnen bereiden. In deze blog vertellen wij je alles over wat Picanha is en hoe je het kunt bereiden.

Wat is Picanha?

Picanha is een topstuk van de runderbil, die ook wel staartstuk wordt genoemd. Het is een groot driehoekig stuk vlees met een dikke laag vet die de smaak versterkt. Het is belangrijk om het vet op het vlees te houden, omdat het vet smaak en sappigheid biedt tijdens het bereiden. Het vlees heeft lange vezels die ervoor zorgen dat de smaak en sappen binnenin het vlees blijven terwijl het wordt gebakken of gegrild. Picanha bevat een goede hoeveelheid vet, waardoor het heerlijk smaakt.

Wat is de beste manier om Picanha te bereiden?

De beste manier om Picanha te bereiden is via indirect grillen of roosteren op hoge temperaturen. Welke methode je ook gebruikt, het is essentieel om het vet op het vlees te houden en het vlees na het koken een rusttijd te geven. De gemiddelde kooktijd voor Picanha is ongeveer 40 minuten, afhankelijk van de grootte van het stuk vlees. Voordat je begint, moet je eerst het vlees kruiden met zout en peper of een kruidenmix naar keuze.

Picanha bereiden op de BBQ

Een andere manier om Picanha te bereiden is op de BBQ. Als je het vlees op de BBQ wilt koken, zorg er dan voor dat je de BBQ goed voorverwarmt en het vlees op de juiste temperatuur laat garen. Picanha moet ongeveer 125 graden Celsius hebben om te garen. Leg het vlees direct boven de kolen en draai het om de paar minuten om. Gebruik een vleesthermometer om de kerntemperatuur van het vlees te meten. Haal het vlees van het vuur als het een kerntemperatuur heeft bereikt van 50-55°C voor medium-rare.

Wat zijn passende bijgerechten?

Als je Picanha klaarmaakt, voeg dan groenten en salades toe om als bijgerecht te dienen. Gegrilde groenten zoals paprika, courgette, aubergine, tomaten en uien passen perfect bij Picanha. Je kunt ook een aardappelsalade of een pastasalade proberen om het gerecht af te maken.

Picanha is een geweldige optie voor een heerlijke maaltijd met vrienden of familie. Het is belangrijk om het vlees goed te kruiden, op de juiste temperatuur te bereiden en het een rusttijd te geven na het koken. Vergeet niet om groenten op de BBQ te grillen en een lekkere salade als bijgerecht te serveren. 

Wil je graag Picanha kopen? Neem dan een kijkje bij The Meat Lovers!